Uitlaat vervangen

Maakt uw auto meer lawaai dan normaal? Waarschijnlijk moet dan de uitlaat vervangen worden. ATTS Texel levert voor vrijwel alle automerken de juiste uitlaten en uitlaatonderdelen.

Het uitlaatsysteem

Het hele systeem is ongeveer 3 meter lang en loopt vanaf de uitlaatkleppen van de motor, onder de bodem van de auto door tot aan de achterkant. Het systeem bestaat naast de diverse pakkingen, bevestigings- en verbindingsmaterialen uit de volgende onderdelen:

  • Uitlaatspruitstuk
  • Downpipe
  • Lambdasensor
  • Katalysator
  • Roetfilter
  • Voordemper
  • Einddemper

Wat doet het uitlaatsysteem?

Tegendruk in de motor

Voor een zo hoog mogelijk rendement van de motor is het van belang om een lucht/brandstof mengsel in de juiste verhouding te gebruiken. Hiervoor is ook een bepaalde tegendruk nodig, zodat de verbrandingsgassen met de juiste snelheid worden afgevoerd. Zo kan het verbrandingsproces optimaal benut worden.

Een originele uitlaat die is ontworpen voor een type auto/motor zorgt voor deze optimale tegendruk in het luchtsysteem

Geluidsdemping

uitlaat demperHet verbrandingsproces in de motor gaat gepaard met een geluid dat ver boven de toegestane waarden ligt. De gassen worden via verschillende pijpen, schotten en dempers in het uitlaat systeem geleid, waardoor dit geluid wordt verminderd tot onder de geldende (inter-)nationale normen voor auto’s.

Verlaging van de temperatuur

De uitlaatgassen die bij het verbrandingsproces uit de motor komen, kunnen een temperatuur bereiken van wel 900C. Dit is uiteraard gevaarlijk om direct in de vrije lucht te laten komen.

Door de lengte van het uitlaatsyteem kan dit zeer goed gekoeld worden met de langsstromende rijwind, waardoor de gassen aan het eind van de uitlaat een veel lagere temperatuur hebben bereikt.

Milieu eisen

De katalysator is een belangrijk onderdeel van het uitlaatsysteem. Deze zet via een chemisch proces de gevaarlijke uitlaatstoffen om in minder gevaarlijke gassen. Voor het optimaal verlopen van dit chemische proces, is het ook van belang dat de samenstelling en temperatuur van de gassen in de juiste verhouding zijn.

Deze verhouding wordt gemeten door de zogenaamde lambdasonde, die voor de katalysator is gemonteerd. De lambdasonde geeft de waarde door aan de boordcomputer, die daarmee de inspuiting en verbranding in de motor regelt zodat het verbrandingsproces zo optimaal mogelijk verloopt.

Eisen uitlaatsysteem bij APK

Bij de jaarlijkse keuring wordt altijd gemeten of de uitlaatgassen voldoen aan de wettelijke eisen. Hiervoor wordt gekeurde testapparatuur gebruikt. Daarnaast is het van belang dat het hele uitlaatsysteem gasdicht is en overal op de juiste manier bevestigd.

Wanneer uitlaat vervangen?

uitlaat vervangenDoordat vrijwel het hele systeem onder de auto is bevestigd, is dit onderhevig aan slijtage. Denk aan de ophanging, rubbers en pakkingen. 

Ook een einddemper die bijvoorbeeld door de vele condens gevoelig is voor roest, of als er per ongeluk een keer een stoeprand wordt geraakt.

Daarnaast speelt ook het rijgedrag een grote rol. Korte ritten zorgen relatief voor de meeste slijtage. De temperatuur waarop de katalysator optimaal werkt wordt pas bereikt na ongeveer 5 kilometer constant doorrijden.

Worden er kortere afstanden gereden, dan ontstaat er veel condens met een hoog zuurgehalte in het systeem en is de kans groter dat sneller een gedeelte van de uitlaat vervangen moet worden 

Ook als de motor niet optimaal werkt, denk aan bougies, luchtfilter, smeerolie etc, heeft dit invloed op het uitlaatgassen systeem. 

De uitlaten die door ATTS Texel worden geleverd en gemonteerd zijn altijd voorzien van alle wettelijke keurmerken.