Trekhaken

Op uw auto past niet zomaar elke trekhaak. Trekhaken zijn er in vaste uitvoeringen, maar ook afneembaar. Bovendien is het monteren op de moderne auto’s een zeer specialistisch werk door de electronische aansluitingen.

Heeft u regelmatig spullen die u met een aanhangwagen wilt vervoeren, of wilt u met een caravan op stap, dan moet u wel weten welke trekhaak geschikt is voor uw auto en bovendien is het van belang om te weten welk gewicht uw auto mag trekken. Bij het kiezen van een trekhaak moet u met de volgende punten rekening houden:

Trekkracht van de auto

Of de auto het straks wel ‘trekt’ op de weg, hangt niet zozeer af van de trekhaak, maar van het maximale trekgewicht van de auto. Over het algemeen kunnen we stellen: hoe lichter de auto, hoe minder trekkracht deze heeft. Voor de meeste elektrische of zogenaamd hybride auto’s geldt zelfs dat deze helemaal niets mogen trekken. Een fietsendrager of iets dergelijks kan dan wel, aangezien de auto dan geen gewicht hoeft te trekken, maar te dragen.

Check kentekenbewijs

Hoeveel gewicht een auto met trekhaak precies mag trekken, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Gewicht van de auto
  • Hoeveel kilo het chassis aankan
  • Trekkracht van de motor

Al deze factoren zijn door de fabrikant berekend en het resultaat van deze berekening, het maximale trekgewicht, staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto.

Verschil geremd en ongeremd gewicht

Op het kentekenbewijs staan het maximale geremde en ongeremde gewicht van de auto vermeldt. Het verschil heeft te maken met het type aanhangwagen dat wordt gebruikt. De ene aanhangwagen kan meeremmen met de auto, de (kleinere) aanhangwagens kunnen dat niet. Voor een aanhanger met remmen geldt dus het geremde maximale gewicht en voor alle andere type aanhangwagens geldt dan het maximale ongeremde gewicht.

Vaste of afneembare trekhaken

Rijdt u regelmatig met een aanhanger of caravan achter uw auto? Of misschien gaat u er wekelijks op uit met de fietsen achterop de auto voor een fietstocht? Dan is waarschijnlijk een vaste trekhaak de beste oplossing voor u. Zo staat uw auto dan altijd paraat voor u.

ATTS trekhakenVoordelen van een vaste trekhaak:

  • Eenmalige correcte montage
  • Altijd gereed voor gebruik
  • Robuust en oerdegelijk

Flexibiliteit met afneembare trekhaak

De meeste autobezitters hebben maar zelden een trekhaak nodig: misschien een keer per jaar een caravan of aanhanger met bagage tijdens de jaarlijkse vakantie, een keer ophalen of wegbrengen van meubilair, of een een dagje weg waarbij de fietsendrager nodig is. De rest van de tijd kan de trekhaak van de auto afgehaald worden.

Voor de meeste auto modellen is een afneembare trekhaak verkrijgbaar. Het is vrij simpel om de haak met kogel aan de auto te bevestigen en te verwijderen, waarna de hele trekhaakconstructie weer uit het zicht is. Veel mensen storen zich ook aan ‘dat lelijke ding onder de achterbumper’. Een afneembare trekhaak biedt hiervoor een handige en esthetische oplossing, zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit.

Voordelen afneembare trekhaak:

  • Eenvoudige en snelle (de)montage
  • Onzichtbaar na demontage
  • Zit niet in de weg bij het inladen van de auto
  • Geen risico op parkeerschade door trekhaak

ATTS Texel kan u adviseren over het beste type trekhaak voor uw auto en kan deze vervolgens professioneel monteren.