Schokdempers testen en vervangen

De schokdempers van uw auto zijn niet alleen voor comfort, maar zeer belangrijk om uw auto stabiel te houden in bochten, tijdens het remmen of tijdens zeer sterke wind.

Bovendien hebben versleten of slecht afgestelde schokbrekers een groot effect op de slijtage van de autobanden en overige onderdelen.

Bij ATTS Texel kunt u terecht voor het testen, afstellen of eventueel vervangen van de schokbrekers van uw auto. Bel of email ons voor advies of om direct een afspraak te maken

Wat is een schokdemper?

schokdempersEen schokdemper is bij personenauto’s meestal een veer, die de verticale beweging van het wiel opvangt. De wegen zijn nooit helemaal vlak. Een gat in of een bult op de weg kan er voor zorgen dat het wiel een onverwachte verticale beweging maakt. Zonder een veersysteem zou het wiel los kunnen komen van de weg, wat niet alleen zeer oncomfortabel is voor de inzittenden, maar ook invloed heeft op de bestuurbaarheid van de auto. De schokbreker vangt de meeste van deze bewegingen op.

Wanneer zijn schokbrekers versleten?

Omdat schokbrekers tijdens het rijden continue worden belast, betekent dit ook dat na verloop van tijd de werking verminderd.
De meest voorkomende problemen bij versleten schokdempers zijn onder meer:

  • Tijdens het remmen gaat de voorkant erg naar beneden of zwaait iets uit
  • De auto trilt tijdens het rijden
  • De remmen lijken minder te werken
  • Door slijtage ontstaat lekkage aan de schokbrekers
  • De banden slijten ongelijk af

Wanneer schokdempers vervangen?

Hoewel de punten hierboven een indicatie zijn, is het lastig om te merken dat de schokdempers versleten zijn. Er zit geen indicatie op de schokbrekers en de boordcomputer geeft geen alarm. Gemiddeld kan een set schokbrekers ongeveer 80.000 km mee gaan, maar het is sterk afhankelijk van het gebruik van de auto, rijgedrag en de ondergrond waar vaak gereden wordt.

Doorrijden met een kapotte schokdemper?

Als het lijkt of de schokbreker kapot is, laat dit dan zo snel mogelijk controleren en vermijd hogere snelheden en plotselinge stops.