Olie Verversen

Olie verversen van uw auto dient regelmatig te gebeuren. Het gebruik van de juiste soort en hoeveelheid smeerolie heeft invloed op het verbruik van uw auto en de slijtage van de motoronderdelen.

ATTS Texel kan u adviseren over de juiste soort olie voor uw motor. Het verversen van olie is voor ons een routineklus en wij zorgen ervoor dat de gebruikte olie op een verantwoorde wijze wordt afgevoerd.

Waarom olie verversen?

Voor elke motor geldt dat smeerolie wordt gebruikt voor de smering, koeling, reiniging en bescherming van de auto. Door al deze processen gaat de kwaliteit van de olie langzaam achteruit en daarom is het aan te bevelen om de olie regelmatig te verversen.

Smering

olie verversenDe smering is uiteraard voor alle bewegende en belaste delen in een motor. De smeerolie vormt een hele dunne film tussen de delen, zodat deze met de minst mogelijke weerstand en wrijving kunnen bewegen. Hoe beter de smering, hoe beter het vermogen van de motor benut kan worden. 

Bescherming

De motor wordt door de olie beschermt door onder druk een hele dunne laag olie tussen de bewegende delen te houden, zodat de motoronderdelen niet tegen elkaar aan kunnen komen. Bovendien zorgt de smeerolie er voor dat er geen corrosie kan optreden op de onderdelen.

Koeling

Als de motor draait wordt deze heet door de beweging en verbrandingsprocessen. Een gedeelte van deze hitte wordt door de olie opgenomen. De olie wordt buiten de motor gekoeld en dit zorgt voor een betere prestatie van de motor.

Reiniging

Bij het verbrandingsproces is het onvermijdelijk dat er verbrandingsresten in het carter van de motor komen. De olie wordt continu gefilterd en zo wordt al het vuil afgevoerd.

Wat is het verschil in olie?

De soort olie wordt aangegeven met een code, bijvoorbeeld 5W30, 10W40 of 5W40. Dit geeft de dikte van de olie aan. Hoe lager het eerste getal (5W of 10W), hoe dunner de olie is bij lage temperatuur. Dat heet officieel een olie met een lage viscositeit.

Het tweede getal geeft aan hoe de olie presteert bij hogere temperaturen. Een 5W30 en een 5W40 hebben dezelfde vloeibaarheid bij een lagere temperatuur. De 5W40 presteert echter beter bij hogere omgevingstemperaturen.

Welke olie gebruiken?

Meestal wordt er 5W30, 5W40 of 10W40 smeerolie gebruikt. De olie met een hogere viscositeit (dikker) zoals 15W40 kan gebruikt worden in bijvoorbeeld vrachtwagens en landbouwmachines.

Kom gerust langs bij ATTS Texel zodat we u kunnen adviseren over de juiste smeerolie voor uw auto!