Diagnose

Een diagnose is tegenwoordig standaard onderhoud, aangezien alle moderne auto’s zijn voorzien van een electronisch management systeem.

ATTS Texel kan van vrijwel iedere auto dit managementssysteem via OBD (On Board Diagnostics) uitlezen.

Zo kunnen onder meer direct fouten opgespoord en gereset worden en de performance van de motor worden beoordeeld.

Computer in de auto

In de huidige auto’s is electronica niet meer weg te denken. Alle electronische onderdelen zijn met elkaar verbonden en worden aangestuurd door de Engine Control Unit (ECU), of in gewoon Nederlands, de boordcomputer. Dit geldt voor bijna alle onderdelen in de auto, van de remmen tot het gaspedaal, de airco en vaak ook verlichting en motorprestaties. Alles wat nodig is om zo veilig en economisch mogelijk te rijden wordt wordt door de ECU geregeld. 

Storing in het systeem?

Zodra de computer een storing of onregelmatigheid contstateerd in het electronische systeem, wordt er direct een waarschuwing gegeven. Dit wordt aangegeven door middel van een oranje of rood waarschuwingslampje op het dashboard. Oranje betekend dat het zo snel mogelijk gecontroleerd moet worden, het rode lampje betekend altijd dat de auto zo snel mogelijk, als het verkeer en de veiligheid toelaat, gestopt moet worden.

Diagnose van de ECU

ECU DiagnoseBij een storing kan ATTS Texel de ECU uitlezen. Er wordt dan een computer aangesloten op de OBD-poort van de auto. Iedere storing wordt weergegeven via een foutcode op de computer. Aan de hand van deze code kunnen wij de juiste reparatie uitvoeren. Ook is het mogelijk om via de ECU bijvoorbeeld de prestaties van de motor uit te lezen, zoals vermogen en brandstofverbruik.

Tegenwoordig wordt bij elke onderhoudsbeurt de computer uitgelezen.