Banden

Wij leveren en monteren alle soorten en merken banden van rollator tot dumper en alles wat daar tussen ligt. Wij helpen/adviseren u graag met het uitzoeken van de juiste banden voor uw voertuig.

Zijn de banden van uw voertuig versleten, of bent u op zoek naar een ander/beter type band, neem dan contact op met ATTS Texel voor het juiste advies. Maakt u gebruik van het contactformulier of email, vermeld dan het kenteken van uw auto, zodat we u de beste banden kunnen aanraden.

Bandenmaat vinden

U kunt vrij eenvoudig de bandenmaat van de banden aflezen volgens deze afbeelding:

bandenmaat aflezen

Profiel

Een duidelijk verschil tussen winter- en zomerbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. De lamellen zorgen voor meer grip op de weg bij remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de band geplaatst om veel grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten worden ook in de langsrichting lamellen geplaatst (verticaal) en worden zigzaglamellen aangebracht.

banden soorten

Profielblok zomerband

Bij het profiel van een zomerband moet veel kracht worden gezet om het profielblok te vervormen. Bovendien heeft de band maar één aangrijpingspunt op het wegdek.

Profielblok winterband met lamellen

Dankzij de lamellen in het profiel van de winterband beweegt het profielblok gemakkelijk. Hierdoor ontstaan al bij kleine krachten vier aangrijpings-punten op het wegdek.

Rubbersamenstelling

Een zomerband heeft een andere rubbersamenstelling dan een winterband. Het loopvlak (dat is het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek) is bij een winterband namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook flexibel blijft bij lage temperaturen, dat wil zeggen: temperaturen onder +7°C. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen en hebben ze meer grip. Het verschil in hardheid van het rubber van een zomerband en een winterband is in de afbeeldingen hieronder duidelijk te zien.  Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij nul graden, terwijl het rubber van een winterband dan nog steeds flexibel is.

Remweg

Winterbanden zijn niet alleen bij sneeuw en ijzel veiliger dan zomerbanden, maar ook bij koud en nat wegdek. Vooral bij het remmen. Uit de tabel hieronder blijkt duidelijk het verschil in remweg tussen zomer- en winterbanden.

Verschil winter- en zomerbanden